Bahan-bahan A
- 1/2 cawan mentega
- 1 cawan dark / milk chocolate Beryl’s
Bahan-bahan B
- 1 cawan gula perang
- 2 biji telur gred A
Bahan-bahan C
- 1 cawan tepung gandum
- 1/4 sudu teh baking powder
- 2 sudu besar serbuk koko
- 1 cubit garam
Cara buat brownies
- Cairkan coklat menggunakan kaedah double boiler. Apabila coklat sudah cair, masukkan mentega dan kacau sehingga cair. Biarkan suam.
- Pukul semua bahan B hingga sebati dalam 3 minit. Tidak perlu hingga kembang, hanya menggunakan whisk atau senduk.
- Ayak semua bahan C.
- Masukkan adunan bahan A ke dalam adunan bahan B. Kacau sebati menggunakan whisk hingga menjadi likat.
- Kemudian, masukkan bahan C dan kacau sebati guna senduk. Kaup untuk bagi sekata sahaja, jangan terlebih kacau.
- Sapukan mentega pada loyang 8′ x 8′. Alas dengan baking paper dan sapukan lagi mentega.
- Panaskan oven pada suhu 160°c. Bakar dalam 40 minit.
- Bila sudah siap, jangan terus keluarkan. Buka sedikit pintu oven untuk bagi brownies berkedut.
No comments:
Post a Comment